Hoe ziet een werkdag in seafood eruit?

Lees meer over de verschillende uitdagende functies in de seafoodsector, verteld door ervaringsdeskundigen

Bij werken in seafood denkt men al gauw aan functies als productiemedewerker en werken op de expeditie. Maar dat is niet alles wat je kunt doen in een visverwerkingsbedrijf! In deze blog lees je meer over drie verschillende functies die je tegen kunt komen in de visindustrie, met inzichten van werknemers van verschillende bedrijven. Misschien zit er een leuke functie voor jou tussen!

Supply Chain Manager

Hou je wel van een uitdaging en ben je organisatorisch sterk? Supply chain managers in seafood hebben heel afwisselend werk. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat grondstoffen niet op tijd binnen zijn. Hoe los je dat op? En, bij het produceren van nieuwe producten is het altijd afwachten hoe lang bepaalde processen in de praktijk in beslag nemen. Je taak als supply chain manager is ervoor zorgen dat alles op rolletjes blijft lopen. Je maakt de planning en houdt de processen binnen het bedrijf goed in de gaten.

,,Het werk als supply chain manager in seafood is erg leuk, de uitdaging en afwisseling maakt dat elke dag anders is. In principe zorg je er de hele tijd voor dat alles soepel verloopt, je probeert problemen te voorkomen, maar als deze wel ontstaan los je ze zo snel mogelijk op. Daarnaast krijg je ondanks dat je op kantoor zit ook veel mee van wat er op de vloer gebeurt, dat is ook erg leuk. Ik begon bij Kramers’ Seafood als productiemedewerker, groeide door naar de functie van machine operator en werd uiteindelijk teamleider. Vervolgens kreeg ik de kans om mij te ontwikkelen in de stap naar supply chain manager.’’ Vertelt Lenia van Kramers’ Seafood.

Technische Dienst

Hendrik van Kramers’ Seafood vertelt hoe zijn werk eruit ziet: ,, Een dag begint om 7:00 uur, maar als ik storingsdienst heb al om 5:30 uur. Als er dan een storing is kan het wel even stressen zijn, maar gelukkig komen je collega’s om 7:00 uur helpen. We werken in een team van vijf mensen.”

In Seafood heb je veelal te maken met geautomatiseerde processen, maar ook hier kan wel eens iets misgaan. Geeft een machine een error of is er iets stuk? Daarvoor is de technische dienst. Als TD’er ben je constant bezig met onderhoud, verhelpen van storingen, dingen repareren en opknapwerk. Ook deze functie is dus erg afwisselend! Werk je graag met je handen, ben je een beetje technisch en ben je onderzoekend ingesteld? Dan is de technische dienst zeker een leuk vak.


“Op een normale dag begin je in de werkplaats. Daar kunnen al spoedklusjes klaarstaan van de vorige dag. Er kan bijvoorbeeld een steekkar kapotgegaan zijn tijdens de avonddiensten. Nadat je de spoedklusjes hebt opgelost kijken we in het onderhoudsprogramma of er zaken uitgevoerd moeten worden. We doen regelmatig een rondje door het bedrijf om te kijken of er zaken defect zijn en we beschikken over een bord met algemene punten die opgepakt kunnen worden. Heb je écht niets meer te doen, dan kan je altijd bezig met afkitten van allerhande zaken.”

Chef intake

Als chef intake ben je verantwoordelijk voor het begin van het verwerkingsproces, namelijk het aannemen van de producten die binnenkomen. Je checkt de kwaliteit en stuurt een team aan om te zorgen dat de aanvoer van het product naar de lijnen soepel verloopt. Flexibiliteit en snel kunnen handelen zijn bij deze functie belangrijk, omdat de werkdruk per dag verschilt. Ga jij de logistieke uitdaging van deze functie aan? Lees meer over het werk als chef intake, verteld door Klaas van Dayseaday.

,,Mijn werk als chef intake vind ik erg leuk, vooral de uitdaging om alles dagelijks netjes af te ronden en het proces soepel te laten verlopen. Ik heb een team van vier mensen onder me, in drukkere periodes zijn dit soms meer. We werken er samen hard aan om alles klaar te krijgen. De werktijden verschillen heel erg per dag, omdat de hoeveelheid werk veel fluctueert. We beginnen elke dag om 7:00 uur, daarbij zijn we soms om 13:00 uur klaar, maar soms ook pas om 20:00 uur. Je moet dus wel flexibel zijn. Het werk blijft leuk, door de uitdaging, afwisseling en het gezellige team blijf ik elke keer met plezier naar het werk gaan. Ik raad het werk in de vis zeker aan.’’ Aldus Klaas.

Natuurlijk zijn er naast deze functies nog veel meer jobs in seafood, zowel op de werkvloer als op kantoor, of bijvoorbeeld op de weg! Bekijk alle vacatures en ontdek welke functie in seafood het beste bij jou past!

Deel dit bericht: