Over de seafoodsector
Ambitie, innovatie en groei: dat is de seafoodindustrie in een notendop. Deze sector maakte in de afgelopen jaren een indrukwekkende groei door en kent inmiddels een omzet van maar liefst €2,5 miljard euro per jaar.
De seafoodindustrie speelt een cruciale rol in de voedselvoorziening en is daarmee van groot belang voor Europa en de andere continenten. Ontdek waarom de seafoodindustrie uitdagend en dynamisch is!
Een sector met gezonde groei
Niet alleen economisch groeit de seafoodsector hard, ook op het gebied van personeel en logistiek nemen de aantallen flink toe. Neem bijvoorbeeld de zalmindustrie, die de laatste jaren enorm is gegroeid. Deze expansie creëert talloze carrièremogelijkheden, van sales tot productontwikkeling en van software-innovaties tot machineontwikkeling. De snelle vooruitgang, scherpe veiligheidseisen en vele innovaties, maken het werken in de seafoodindustrie elke dag uitdagend én vernieuwend.
Productontwikkeling
Productontwikkeling is een belangrijk onderdeel binnen de seafoodindustrie. Jaarlijks lanceren bedrijven nieuwe visproducten, sauzen en marinades. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan vegetarische gerechten en verpakkingen met complete maaltijden.
Deze innovaties vragen om nieuwe technieken, strenge veiligheidscontroles, goede machines en de beste kwaliteitsmanagers. Zij testen met regelmaat de veiligheid van de producties, kijken naar de bereidingswijzen en nemen steekproeven. Veel bedrijven in de seafood beschikken over een eigen laboratorium voor productontwikkeling en onderzoek.
Een sector met toekomst
De seafoodindustrie zit niet stil. Voortdurend werkt deze sector aan nieuwe producten, het optimaliseren van de verwerkingstechniek en het verduurzamen van de industrie. De seafoodsector kende turbulente tijden, maar heeft keer op keer veerkracht getoond. Al jaren laat de sector een sterke groei zien, waarin de ontwikkeling elkaar in rap tempo opvolgen. Seafood is een sector met toekomst.
Een duurzame sector
De seafoodsector draagt actief bij aan duurzaamheid. Bedrijven investeren fors in het verduurzamen van productieprocessen, bedrijfsvoering in productontwikkeling. Restproducten worden omgezet in nieuwe, waardevolle producten zoals diervoeding. Zonnepanelen sieren de daken van de bedrijven, machines worden steeds efficiënter, elektrische voertuigen worden ingezet voor de logistiek en steeds meer ondernemingen ontwikkelen vegetarische producten. Kortom; duurzaamheid is een belangrijke pijler binnen de sector.
Geschiedenis van de seafood sector
Al eeuwenlang wordt er op Urk vis gevangen. De visserij en verwerking van vis zijn diep verankerd in de cultuur van het voormalige eiland.
Door het oprichten van de Gemeentelijke Visafslag Urk in 1905 ontstond een centraal punt waar vis aangevoerd en verhandeld werd. Handelaren en kopers concurreerden met elkaar wat een gunstig effect op de prijzen had. Rondom de visafslag vestigden zich verwerkers, rokerijen en een ijsfabriek. De sector kreeg langzaam maar zeker vorm. In 1946 werd de Urker Vishandelaars Vereniging opgericht, de voorloper van de Vereniging van Visgroothandelaren Urk (VVU) die in 1965 ontstond.
Na de inpoldering van Urk maakte het dorp een transitie door naar Noordzeevis. De handel en verwerking in Noordzeevis groeit tot grote hoogte. Steeds meer verwerkers, vrieshuizen en handelaren zorgen voor een snelle groei van het industrieterrein. Vanaf de jaren 70 wordt steeds vaker vis geïmporteerd om aan de vraag te kunnen voldoen. De groei en import van vis om aan de vraag te voldoen hebben geleid tot een professionele miljardenindustrie, waar we met recht trots op kunnen zijn!
Werken in een innoverende sector
Een sector waar duurzaamheid, productkwaliteit en innovatie hoog in het vaandel staan. Dat biedt veel kansen en uitdagingen! In de seafoodindustrie zijn functies op alle niveaus en de doorgroeimogelijkheden zijn bewezen groot. Als jij je handen uit de mouwen wil steken om onze producten te produceren, verkopen of bedenken. Dan zit je goed in seafood! Probeer onze keuzetool eens uit of bekijk de vele functies in het blok hieronder.
Technische dienst
Al die machines, heftrucks en roldeuren moeten natuurlijk ieder moment van de dag goed functioneren. Daar kom jij om de hoek kijken! Jij beschikt over twee rechterhanden en hebt een technische opleiding op MBO of HBO afgerond. Daardoor weet jij alle ins en outs van machineonderhoud. Weet je iets niet? Dan zoek je uit hoe het wel moet of schakel je de juiste mensen in. Jij bent het gezicht van onze technische dienst!
Retailmanager
De seafoodindustrie gaat om het bedienen van de retailmarkt. In deze markt worden de eindproducten geconsumeerd en als ingrediënt gebruikt. Als retailmanager zorgt jij voor de juiste doelstellingen richting deze retailmarkt, je zorgt dat jullie eindproduct er uitspringt in de schappen of op het bord. Het eindproduct wordt een succes door jouw presentatie en positionering!
Kwaliteitsmanager
Wanneer een industrie draait om verse producten en ingrediënten is kwaliteit en veiligheid ontzettend belangrijk. Als kwaliteitsmanager in seafood zorg je ervoor dat het productieproces volgens de gestelde regels gebeurt, test je samples en controleer je de hygiëne van de onderneming. Verantwoordelijk en mooi werk!