Over de seafoodsector

Een sector vol ambitie, dat is seafood! De seafoodindustrie groeit al jaren hard en heeft inmiddels een omzet van €2,5 miljard euro op jaarbasis. Naast de economische groei, gaat het om een sector waarin levensmiddelen worden geproduceerd. De sector is essentieel voor de voeding van de mens en is daarom enorm belangrijk voor Europa!

Een sector met gezonde groei!

De sector groeit, zowel economisch, als in personeel en logistiek. Jaarlijks groeit de productie in bijvoorbeeld de zalmindustrie als kool. Voor het produceren van deze producten zijn veel mensen nodig, is er snelle technologische vooruitgang en zijn er strenge veiligheidseisen voor mens en voeding. Deze groei biedt ontzettend veel carrièrekansen op zowel de werkvloer, het kantoor of in de ontwikkeling van nieuwe machines, software en producten.

Productontwikkeling

Misschien denk je er niet meteen aan, maar productontwikkeling is een erg belangrijke factor in seafood. Jaarlijks lanceren bedrijven hun nieuwe visgerechten, worden nieuwe sauzen en marinades ontwikkeld en wordt er hard gewerkt aan vegetarische gerechten en verpakkingen met een complete maaltijd. Al die zaken hebben nieuwe technieken nodig, maar moeten ook veilig geproduceerd kunnen worden. Kwaliteitsmanagers testen met regelmaat de veiligheid van de producties en kijken ook naar de bereidingswijzen. Er zijn zelfs bedrijven met een eigen laboratorium!

Een sector met toekomst!

Doordat er zo hard gewerkt wordt aan nieuwe producten en het optimaliseren van de verwerkingstechniek is er één ding dat we met zekerheid kunnen zeggen: ”Seafood heeft een gouden toekomst!” De industrie laat continu veerkracht zien in heftige periodes op de markt en kan als geen ander omgaan met het klappen van de zweep. We zien al jaren een zeer sterke groei en de ontwikkelingen op het gebied van producten en machines gaan ontzettend snel!

Een duurzame sector

De wereld zit in een tijd van transitie en de seafoodsector draagt zijn steentje bij. Er wordt ontzettend veel geïnvesteerd in de verduurzaming van het productieproces, de bedrijfsvoering en de productontwikkeling. Bijvoorbeeld door de resten van het productieproces te verwerken in nieuwe producten zoals diervoeding in plaats van deze weg te gooien. Vrijwel iedere onderneming heeft zonnepanelen op het dak liggen, machines worden steeds efficiënter en er wordt veel geïnvesteerd in het verduurzamen van de koeling. Daarnaast zien we dat steeds meer bedrijven vegetarische producten produceren en ontwikkelen en worden steeds meer logistieke processen door elektrische voertuigen uitgevoerd.

Geschiedenis van de seafood sector

Al eeuwenlang wordt er op Urk vis gevangen. Als eiland in de Zuiderzee werd veel van deze vis gevangen voor eigen consumptie, maar al snel werd de vis verwerkt voor de verkoop. De productie van vis zit het dorp dus in de genen. Na de inpoldering van Urk maakte het dorp een transitie door naar Noordzeevis en vanaf de jaren 60 begon de enorme groei van deze productietak. Dat resulteerde in wat we nu met trots de seafoodsector kunnen noemen!

Door het oprichten van de Gemeentelijke Visafslag Urk in 1905 ontstond een centraal punt waar vis aangevoerd en verhandeld werd. Handelaren en kopers concurreerden met elkaar wat een gunstig effect op de prijzen had. Rondom de visafslag vestigden zich verwerkers, rokerijen en een ijsfabriek. De sector kreeg langzaam maar zeker vorm. In 1946 werd de Urker Vishandelaars Vereniging opgericht, de voorloper van de Vereniging van Visgroothandelaren Urk (VVU) die in 1965 ontstond.

Vanaf de jaren 60 krijgt de seafoodsector echt vorm en groeit de handel en verwerking in Noordzeevis tot grote hoogte. Steeds meer verwerkers, vrieshuizen en handelaren zorgen voor een snelle groei van het industrieterrein. Vanaf de jaren 70 wordt steeds vaker vis geïmporteerd om aan de vraag te kunnen voldoen. De groei is eigenlijk nooit gestopt en 50 jaar later heeft Urk een professionele miljardenindustrie waar we trots op zijn!

Werken in een innoverende sector

Een sector waar duurzaamheid, productkwaliteit en innovatie hoog in het vaandel staan. Daar kan je goed in werken! Er zijn functies op alle niveaus en de doorgroeimogelijkheden zijn bewezen groot. Als jij je handen uit de mouwen wil steken om onze producten te produceren, verkopen of bedenken. Dan zit je goed in seafood! Probeer onze keuzetool eens uit of bekijk de vele functies in het blok hieronder! 

Technische dienst

Al die machines, heftrucks en roldeuren moeten natuurlijk ieder moment van de dag goed functioneren. Daar kom jij om de hoek kijken! Jij beschikt over twee rechterhanden en hebt een technische opleiding op MBO of HBO afgerond. Daardoor weet jij alle ins en outs van machineonderhoud. Weet je iets niet? Dan zoek je uit hoe het wel moet of schakel je de juiste mensen in. Jij bent het gezicht van onze technische dienst!

Retailmanager

De seafoodindustrie gaat om het bedienen van de retailmarkt. In deze markt worden de eindproducten geconsumeerd en als ingrediënt gebruikt. Als retailmanager zorgt jij voor de juiste doelstellingen richting deze retailmarkt, je zorgt dat jullie eindproduct er uitspringt in de schappen of op het bord. Het eindproduct wordt een succes door jouw presentatie en positionering!

Kwaliteitsmanager

Wanneer een industrie draait om verse producten en ingrediënten is kwaliteit en veiligheid ontzettend belangrijk. Als kwaliteitsmanager in seafood zorg je ervoor dat het productieproces volgens de gestelde regels gebeurt, test je samples en controleer je de hygiëne van de onderneming. Verantwoordelijk en mooi werk!

Bekijk alle functies