Northsea Snack genomineerd als Firda’s Finest

Firda, de vakopleider van Noord-Nederland organiseert jaarlijkse een wedstrijd waarbij uitmuntende leerlingen, projecten, etc. worden beloond met de titel Firda’s Finest. In de categorie projecten is dit jaar dit leuke Seafood project genomineerd!

Docenten Jos Veenema en Auke van Slooten en de vier studenten Lydia Wezelman, Teunis van Slooten, Jelle Jacob Hoefnagel en Marius van den Heuvel bedachten een vissnack als alternatief voor de party bitterbal tijdens een heuse Hackaton.     

Hoe zorg je ervoor dat mensen meer vis gaan eten? Het studententeam zocht het dichtbij en werkte het idee voor een eigen Northsea snack uit tot een lekker visballetje inclusief verpakking voor de supermarkt. Ze maakten ’t van verse schol, dit keer. Maar wijting of heel veel andere vis kan net zo goed, vertelden zij. En een partymix van allerlei soorten vis kan op een feestje dan ook uitgroeien tot een nieuwe klassieker, naast alle – inmiddels wat saaie – andere hapjes.

De snack is goedkoop te maken. Door vis van het seizoen en minder populaire bijvangst te gebruiken, is het product duurzaam door het tegengaan van verspilling en ook commercieel gezien een interessant product. “En echte vis is ook gezonder dan de gemiddelde bitterbal” aldus de studenten. 

Als bijvangst van de, in december gehouden, Hackathon zijn ook de banden tussen Nederlandse en Spaanse jonge vissers en hun docenten gelegd en versterkt. Dat smaakt naar meer, net als de Northsea snack uit Urk.

Deel dit bericht: