Amerikanen laten vis proeven

Artikel in Het visserijnieuws over de Pacific Northwest bijeenkomst op Urk!

URK – De regio Pacific Northwest van de Verenigde Staten heeft diverse vissoorten in de aanbieding, terwijl de aanvoer van voldoende grondstof een steeds grotere uitdaging wordt voor de Europese visverwerkende industrie. Een promotie-event vorige week op Urk moet beide partijen nader tot elkaar brengen.

De bijeenkomst werd georganiseerd door Pacific Northwest Seafood, samen met de landbouwafdeling (USDA) van de Amerikaanse Ambassade in Den Haag en de Visfederatie. Pacific Northwest Seafood is een samenwerking tussen het Oregon Department of Agriculture en de Western United States Agricultural Trade Association (WUSATA) en wil graag minder bekende vissoorten uit haar regio op de Nederlandse markt brengen. De aanwezigen werden vorige week dinsdag welkom geheten door de Amerikaanse landbouwattaché in Nederland Laura Geller. In de zaal een 20-tal vishandelaren, met name uit Urk maar ook enkele van buiten Urk.

Directeur Mike Turenhout van de Visfederatie schetste de achtergrond waartegen deze bijeenkomst plaatsvindt: de zelfvoorziening in de Europese Unie is gedaald van 46 procent in 2014 naar 33 procent vorig jaar, waardoor de verwerkende industrie steeds meer afhankelijk wordt van import uit derde landen. Voor de Nederlandse industrie geldt nog extra dat de lokale aanvoer van Noordzeevis de afgelopen jaren fors is gedaald door inmiddels overbekende oorzaken.

Momenteel vinden in Brussel de onderhandelingen plaats over de Autonome Tariefquota (ATQ’s) van de EU (met een ATQ kan een bepaalde hoeveelheid van een vissoort tegen een verlaagd tarief in de EU worden geïmporteerd). Met de nieuwe ATQ per 1 januari 2024 wordt vis uit Rusland en Wit-Rusland uitgesloten. Nederland is al een belangrijke importeur van vis uit de Verenigde Staten (de nummer 4). Pacific Northwest Seafood zou daar de nodige volumes aan toe kunnen voegen.

Newport

De Amerikaanse visserijregio waar het om gaat omvat de kusten van de staten Washington en Oregon en het noordelijk deel van Californië. Een regio met duizenden vissers en honderden vissersschepen groot en klein, vanuit vissersplaatsen als Newport, Astoria en Coos Bay. Er wordt gevist met pelagische trawls en bodemtrawls, maar ook met staandwant en longline. Een groot deel van de vloot bestaat uit krab-, zalm- en tonijnschepen.

In Pacific Northwest Seafood zijn vijf grote exportbedrijven uit de Amerikaanse staten Oregon en Washington vertegenwoordigd. Er wordt al geëxporteerd naar China en Japan, maar export naar Europa staat ook op het verlanglijstje. Eerder bezocht de organisatie het Verenigd Koninkrijk. Als reeds grote importeur van Amerikaanse vis (voor 425 miljoen euro) is Nederland een logische vervolgstap. Groot verschil tussen beide landen: het VK wil het liefst geportioneerde vis, Nederland wil vooral de hele vis.

Erick Garman van het Oregon Department of Agriculture en Mike Berthlet van Pacific Northwest Seafood legden in hun presentaties de nadruk op de goed beheerde bestanden in de kraakheldere wateren van de noordwestelijke Pacific. Visserijbeheer gebeurt zowel op federaal niveau als deelstaat en regionaal niveau, waarbij veel stakeholders worden betrokken, zoals de sector zelf, de wetenschap, ngo en lokale stammen.

Soorten die in de noordwest-Pacific worden geoogst zijn onder meer Pacific sablefish (een soort koolvis, ook wel black cod/zwarte kabeljauw genoemd), Pacific Dover sole, de baarsachtige Pacific rockfish, Pacific hake en koudwatergarnalen (Pandalus jordani). Alle genoemde soorten zijn MSC-gecertificeerd. Deze soorten zijn op de bijeenkomst ook geserveerd, na bereiding door een kok van De Koningshof, waar de bijeenkomst plaatsvond.

Neerlandia

Pieter Romkes van Neerlandia vond het zeker een interessante bijeenkomst. ,,Op Urk werken we al met bijvoorbeeld Alaska plaice, rocksole en yellowfin sole, maar dat zijn niet de vissoorten die Pacific Northwest Seafood aanbiedt. Dat zijn echt nieuwe soorten voor ons’’, aldus Romkes. ,,En zeker interessant. We gaan ermee aan de slag, met de hele industrie. Deze bijeenkomst hebben we elkaar verkend en contacten kunnen leggen. Een prijsindicatie is wel gegeven, maar ze moeten nog komen met gerichte aanbiedingen met prijzen en verdere informatie over bijvoorbeeld seizoenen en volumes.’’

Voor de vervolgactiviteiten zal Pacific Northwest Seafood nauw blijven samenwerken met de Visfederatie in Nederland en met het USDA kantoor op de Amerikaanse ambassade.

Deel dit bericht: