Urk als dé seafoodhub van de wereld
De Gemeente Urk is een plaats waar ontwikkelingen, groei en samenwerking zorgen voor de ideale omstandigheden om de Seafood Industrie te faciliteren. Het dorp ademt Seafood en de gemeente ondersteunt de vele ondernemers, werkende inwoners en stakeholders zo veel mogelijk. Met een flink aantal bedrijven, can-do mentaliteit en een blik vooruit is Urk de Seafood Hub van en naar de wereld!
De groei van Seafood faciliteren
Wethouder economische zaken(visserij) van de gemeente Urk Nathanaël Middelkoop staat pal voor de Seafood industrie. De gemeente Urk geeft zijn steun aan deze peiler van de lokale economie.
‘Visserij en ondernemerschap zit bij iedere Urker in de genen’
Wat begon als klein vissersdorpje op de Zuiderzee is uitgegroeid tot een grote seafood gemeente verbonden met het vaste land. De gemeente Urk zet zich in om bedrijven en burgers die actief zijn in de seafood zo goed mogelijk te ondersteunen. Dat doet de gemeente bijvoorbeeld door het investeren in vergroening, samenwerking, kennis en innovatie. Zo wordt op dit moment een koudewarmtenet ontwikkeld waarbij restwarmte van de seafood industrie gebruikt wordt om huizen en bedrijven te verwarmen.
Historie
Al rond het jaar 1600 waren de eilandbewoners van Urk actief in de visserij op de Zuiderzee. Het groeide rond de zeventiende eeuw zelfs al uit naar het trotseren van de Noordzee. Door het verlies van grond aan de zee begon de economie zich steeds meer te focussen op de visserij. Toen de afsluitdijk werd aangelegd, het eiland met het vaste land werd verbonden en de Zuiderzee verdween in het zoetwater IJsselmeer lieten de bewoners zich niet uit het veld slaan. Er ontstond zoetwatervisserij op het IJsselmeer en met aanpassingen aan de vloot werd ook de Noordzee verder bevist. Die innovatiedrang en weerbaarheid komt steeds terug in de geschiedenis van het dorp. Zo is de huidige groei van de Seafood industrie gericht op het omschakelen van lokale visserij naar vis die geïmporteerd wordt uit Scandinavië, Schotland en de rest van de wereld! De Urkers zien geen obstakels maar kansen! De gemeente ziet deze ontwikkelingen en faciliteert ruimte voor ondernemers, dienstverlening en duurzaamheid.
De ontwikkelingen gaan door
Met de aanleg van het binnendijkse bedrijventerrein Port of Urk als volgende stap in de groei van de visverwerkings- en bewerkingsindustrie zet de gemeente in op ruimte en mogelijkheid tot doorontwikkeling voor ondernemers. Dat zie je terug in het te ontwikkelen warmtenet, maar ook het bouwen aan een ‘smart energy hub’ en wordt er lokaal ingezet op het gebied van waterverbruik en het verwerken van restproducten.
Samenwerking en expertise
De gemeente legt naast deze initiatieven de nadruk op het stimuleren van samenwerking tussen de bedrijven onderling en het invoeren van parkmanagement op de bedrijventerreinen. Ook de versterking van het maritieme onderwijs van de maritieme campus moeten er toe leiden dat ook jongeren in de toekomst hun steentje kunnen bijdragen aan de instandhouding en groei van de seafood industrie en de lokale economie. De inzet is daarbij een toekomstbestendige industrie die weerbaar en wendbaar is voor nieuwe veranderingen.
Weerbaarheid
Dit is de afgelopen decennia een terugkerend woord op Urk. De omschakeling van landbouw naar visserij, de overgang van Zuiderzee naar IJsselmeer, maar ook de effecten van Brexit zijn een goed voorbeeld van hoe sterk Urk is. Eventuele economische of politieke klappen worden door de stabiele positie van Urk als internationale seafood hub niet alleen geïncasseerd, maar ze geven reden tot innovatie, groei en versterking van de sector. Het lokale cluster Urk Seafood kan daardoor een stabiele samenwerking met partijen uit binnen- en buitenland garanderen.!!
Facts & stats
Euro turnover in 2023
Kilo fish processed
Kilo fish traded
People working
Companies in Urk
Countries supplied