Urk Seafood-deelnemer, Live Seafood, een specialist in levende schaaldieren op Urk, heeft recent haar verwerkings- en opslagcapaciteit aanzienlijk vergroot met een nieuw pand aan de Doove Balg. Door de aanhoudende groei was deze stap noodzakelijk. De eerste weken zijn inmiddels goed verlopen, waarbij de bestaande leefbakken voor schaaldieren zijn overgeplaatst en de verwerking van krab al in volle gang is.
Live Seafood begon acht jaar geleden met de handel in Noordzeekrab, gevangen door de UK 146, maar breidde al snel uit met andere levende schaaldieren. Het nieuwe pand moest voldoen aan HACCP-eisen en de EG-erkenning van de NVWA. Koelcellenbouw Nederland hielp met de bouw van gekoelde ruimten, waardoor de verwerking op een constante lage temperatuur kan plaatsvinden, met voldoende ruimte binnen én buiten voor opslag.
De logistiek draait inmiddels op volle toeren. Elke ochtend wordt al vroeg begonnen met het inpakken van de Noordzeekrab, waarvan een groot deel wordt geëxporteerd naar Azië. Dankzij een directe aanvoer van twee Engelse vissersschepen kan Live Seafood het hele jaar door topkwaliteit garanderen. Het volume Noordzeekrab is sinds vorig jaar verdubbeld: naar verwachting gaat het bedrijf dit jaar richting de 700.000 tot 1 miljoen kilo.
Met de komst van een extra, grotere leefbak is het bedrijf straks ook klaar om kreeft en kingcrab op grotere schaal te verwerken, waardoor de capaciteit en mogelijkheden verder worden uitgebreid.
De bron van dit artikel is het Visserijnieuws van week 44, 2024.